Smarta proteiner

Att förändra världen är svårt. Att äta gott är enkelt.

Om jordens 8 miljarder människor ska få näring och energi utan att planeten skadas planeten måste vi ändra vår matvanor. Matproduktionen idag står för 30% av världens växthusgaser och 70% av färskvattenförbrukningen. Samtidigt dör tiotusentals människor av svält varje dag för att det inte får den näring de behöver.

Traditionell köttproduktion slukar enorma resurser, har stor och negativ påverkan på vår planet och är ett för dyrt alternativ för många människor. Vi måste både demokratisera tillgången på protein och näring och ställa om till proteinkällor som inte skadar planeten.

Vi tror att vägen dit handlar om en sak: att vara smart. För att förändra gamla vanor är svårt. Men att äta gott är enkelt. Därför är det smart med hållbar mat som smakar bra. Att producera protein på ett sätt som är både billigt och har minimal miljö- och klimatpåverkan är också smart.

Insektsbaserad mat som smakar gott är helt enkelt smarta proteiner: insekter kan förse hela jordens befolkning med rätt mängd näring utan att stjälpa vårt klimat och våra ekosystem. Med smak och näring i fokus kommer övergången från köttfärs och falukorv till smartare mat bli både kul och lustfylld. Att förändra världen är svårt men att äta gott är enkelt. Så med smarta proteiner tänker vi göra världen lite bättre – en tugga i taget.

Miljövänlig protein

Rik på protein

Låga C02-utsläpp

Näring & hälsa

Äter man lite av varje så behöver man egentligen inte tänka så mycket på näring. Men om man ändå vill göra det så är det bra att veta att våra produkter är utvecklade i linje med Livsmedelsverkets rekommendationer.

Mindre mängd mättat fett

Vår matlarv innehåller väsentligt mindre mängd mättat fett än kött: 25% jämfört med 45% för fläskkarré till exempel. Vi bör äta mindre mättat fett generellt.

Mindre mängd salt

Vi jobbar på att hålla nere salthalten utan att tumma på den goda smaken. Som tumregel satsar vi på max 1% salt i våra produkter, eller mindre. Enligt Livsmedelsverket är salt den främsta källan till folkhälsorelaterade problem i Sverige idag.

Mer fiber

Mjöllarver innehåller fiber, något som är ovanligt för mat från djurriket. De spannmål och baljväxter vi har i våra produkter har också gott om fiber. Generellt behöver vi i Sverige äta mer fiber än vad vi gör idag.

Mer järn för vissa personer

Våra produkter är järnrika. Kroppen har i regel lättare att ta upp järn från djurriket än från växtriket: cirka 25% jämfört med endast ca 5%. 1/3 av kvinnor i fertil ålder har mer eller mindre järnbrist. Dessutom är det de som behöver mest järn som äter minst kött – ofta av omtanke för vår miljö och klimat!

Rätt mängd proteiner

Produkterna har lagom mycket proteiner och en bra aminosyrasammansättning. Få har proteinbrist i Sverige idag, snarare tvärtom (med undantag av ett fåtal grupper som tex äldre personer som har svårt att få i sig tillräckligt mycket mat).

Vi måste ändra sättet vi äter på – för planetens och vår egen skull

Matproduktionen, som den sker i dag, orsakar våra största miljöproblem. Om vi fortsätter överskrida de planetära gränserna kommer våra ekosystem sluta fungera och det kommer bli svårt att leva på jorden.

Mest akut idag är:

  • Biodiversiteten – vi utrotar arter i alldeles för snabb takt.
  • Hur vi använder kväve och fosfor – kväve och fosfor från bla matproduktion övergöder våra vatten med algblomning, syrebrist och fiskdöd som följd.

Men även landanvändning, färskvattenförbrukning och utsläpp av växthusgaser är planetära gränser som överskrids eller är på väg att överskridas idag. Mer och mer mark odlas upp på bekostnad av mångfalden i naturen:

  • 40% av jordens landareal upptas av jordbruk.
  • 30% av världens växthusgasutsläpp kommer från matproduktion, varav hälften från djuruppfödning.
  • 70% av världens färskvattenförbrukning används för att producera livsmedel, varav hälften går till djuruppfödning.
Insekter – en god mittemellan-lösning

Vi tror att insekter är en viktig del av vägen till en hållbar matkonsumtion. Insekter smakar gott och är lika enkelt att smaksätta som kött. De har lägre klimat- och miljöpåverkan än de flesta proteinkällor, bättre näringsvärde än växtbaserad köttersättning och medför inga etiska problem kring djurhållning. Man kan säga att insektsbaserad mat är ett mitt-emellan-alternativ som kombinerar fördelarna med kött- och växtbaserad kost.

För goda och bra för att inte ätas

Varför äter vi då inte insekter om det nu smakar så gott och är så hållbart? Liksom de flesta matvanor är det en kulturell fråga. I Sverige äter vi till exempel gris, något som är helt otänkbart i många länder där det betraktas som oren föda. I dag äter över 2 miljarder människor insekter både som vardagsmat och delikatess. Och insekter är ju gott! Den nötiga smaken och umamin ger samma smakupplevelser som kött. Men kulturella vanor sitter djupt och vi ska göra allt för att övervinna de barriärer som finns till detta smarta protein.

En liten larv kan göra stor skillnad

Våra produkter är baserade på Tenebrio molitor, en sorts matlarver som har en massa fördelar ur både smak- och hållbarhetsperspektiv:

  • Smakar gott! De har i grunden en distinkt nötig smak med karaktärer av sötma, fett och rostat. Likt kött och ost innehåller de även grundsmaken umami som förhöjer smaken i mat.
  • Bra för kroppen. De har bra proteinkvalitet, biotillgängliga mineraler, bra fetter och innehåller fiber.
  • Låg miljö- och klimatpåverkan jämfört med kött. De har kort livscykel, 100% slaktutbyte, äter restprodukter, ger minimala koldioxidutsläpp samt har minimalt utrymmes- och vattenbehov vilket gör att de endast släpper ut 1,5 koldioxidekvivalenter per kg produkt vilket är lite bättre än t.ex. quorn*. De odlas dessutom gift- och antibiotikafritt.
  • Enkla att födas upp etiskt. De lever naturligt tätt, behöver ingen yttre stimulans eller egna revir, skadar inte varandra och kan bli till föda snabbt och smärtfritt.

Inget vatten går heller åt till foderproduktion och i och med att mindre landyta tas i anspråk för odling blir mer plats över för andra arter. Det både gynnar den biologiska mångfalden och gör att mindre mängd konstgödsel läcker ut i hav och sjöar.

Att vi sedan även har baljväxter och spannmål i produkterna minskar klimatavtrycket ytterligare.

*Källa: RISE öppna lista och Tebrito AB:s livscykelanalys utförd av RISE

Våra produkter

Vi vill ta fram produkter som smakar gott, är näringsriktiga och har så liten miljöpåverkan som möjligt. Där är matlarven i kombination med baljväxter och spannmål vårt smarta protein. Baljväxter bidrar också till ett mer hållbart matsystem – de har en självklar plats i växtföljderna genom att de binder kväve från luften och minskar behovet att använda konstgödsel. Spannmål har ett lågt klimatavtryck tack vare effektiv odling. Matlarverna, baljväxterna och havren odlas i Sverige av svenska bönder och bidrar till att upprätthålla en levande landsbygd och en livskraftig livsmedelsförsörjning.